Pomůcka GFŘ k postupnému náběhu EET
20.11.2016 14:18GFŘ připravilo metodickou pomůcku pro zatřídění činností poplatníků pro účely postupného náběhu evidence tržeb, která se týká především činností zatříděných dle NACE do kódu 56 pohostinství a stravování resp. řeší odlišení těchto činností od maloobchodu (o maloobchod, u kterého se bude uplatňovat evidence tržeb povinně v druhé etapě od 1.3.2017, se jedná např. v případě prodeje nápoje v uzavřené lahvi či plechovce, i když se jedná o prodej v restauraci).
Pomůcka v případě stravování a pohostinství rozlišuje,
- poskytnutí služby ve smyslu pravidel DPH, kde se evidence tržeb uplatňuje již od 1.12.2016
- dodání zboží ve smyslu pravidel DPH, kde se dle GFR má evidence tržeb uplatňovat až od 1.3.2018.
O poskytnutí služby se bude jednat např. v případě podávání pizzy určené ke konzumaci v pizzerii. O dodání zboží se bude jednat v případě dodání pizzy v krabici. Praxe je však mnohem složitější – pizza může být poskytována např.:
- v obchodním centru a zákazníci si ji mohou sníst u stolu, který je v režii pizzerie (potom se jedná o službu a tedy o 1. etapu)
- obchodním centru a zákazníci si ji mohou sníst u stolu, který je v režii obchodního centra (potom se jedná o dodání zboží a dle GFŘ až o 3. etapu EET od 1.3.2018)
- v obchodním centru a zákazníci si ji mohou sníst „na stojáka“ u stolu bez židlí, který je v režii pizzerie (potom se dle GFŘ také jedná o dodání zboží a tedy o 3. etapu od 1.3.2018; zřejmě však jen za předpokladu podání pizzy na tácku a nikoli na nádobí).
Aktuálními problémy elektronické evidence tržeb Vás provede zvuková nahrávka přednášky "Evidence tržeb podrobně"nebo zvuková nahrávka stručné přednášky "Evidence tržeb pro běžnou praxi".
—————